Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11400/10529
Title: Παρασκευή σοκολάτας και η επίδρασή της στην υγεία του ανθρώπου
Authors: Μπουρδάκη, Κλεοπάτρα
Committee Members: Αγγελούσης, Γεώργιος
Κατσογιάννος, Ευάγγελος
Πετράκης, Ελευθέριος
Item type: Undergraduate/Diploma thesis
Keywords: Chocolate;Food technology;Headache;Σοκολάτα;Τεχνολογία τροφίμων;Πονοκέφαλος
Subjects: Nutrition
Health
Διατροφή
Υγεία
Issue Date: 16-May-2015
Date of availability: 16-May-2015
Publishing institution: Σχολή Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής. Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων.
Abstract: Περίληψη:Η σοκολάτα αποτελεί ένα ευχάριστο βρώσιμο αγαθό για τους περισσότερους από εμάς. Από τους Μάγια και τους Αζτέκους μέχρι τους Ισπανούς, την Βιομηχανική Επανάσταση και το σήμερα είναι αναπόσπαστο κομμάτι των πλείστων διατροφικών προτιμήσεων. Τα υψηλά ποσοστά κατανάλωσης της από παλαιότερα έτη είναι η αιτία για να εξελίσσονται οι μορφές και τα είδη που αυτή πωλείται, ικανοποιώντας έτσι μέχρι και τις πιο «ιδιότροπες» επιθυμίες των καταναλωτών. Προερχόμενη κυρίως από το γνωστό κακάο που παράγεται από διάφορους τύπους κακαόδεντρου, η παρασκευή της σοκολάτας απαιτεί την ακολουθία συγκεκριμένων σταδίων.Ο καθαρισμός των κόκκων,το καβούρντισμα,το ξεφλούδισμα, το άλεσμα, γίνεται με μηχανικό τρόπο πλέον στις αναπτυγμένες χώρες. Τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται είναι αυτόματα και υψηλής τεχνολογίας.Το ίδιο συμβαίνει και με τις ακόλουθες διαδικασίες τις ανάμειξης των υλικών,το ραφινάρισμα,το κονσάρισμα,το καλούπωμα και τελικά την συσκευασία. Οι πιο συνηθισμένες μορφές με τις οποίες διατίθεται στο εμπόριο η σοκολάτα είναι η σοκολάτα γάλακτος, η σοκολάτα αμυγδάλου, η σοκολάτα υγείας και τελευταία η λευκή σοκολάτα. Συχνές είναι οι επιστημονικές έρευνες στην επίδραση που μπορεί να έχει η σοκολάτα στην υγεία, και πιο συγκριμένα οι ουσίες που περιέχει ενώ είναι υπό έρευνα η ψυχοπαθολογική τούς δράση.Οι απόψεις των επιστημόνων διχάζουν ενισχύοντας άλλοτε την ενοχοποίηση της στο καταναλωτικό κοινό π.χ για την πρόκληση πονοκεφάλου, για την εξαρτησιογόνα φύση της.Πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι λειτουργεί σαν υποκατάστατο στην ανθρώπινη ψυχολογία με θεραπευτικές ιδιότητες.Ωστόσο η επιθυμία για σοκολάτα δεν μπορεί να κατηγορηθεί καθώς αποτελεί μία από τις μικρές απολαύσεις της ζωής για μικρούς και μεγάλους.
Language: Greek
Number of pages: 55
Citation: Μπουρδάκη, Κ. (2009). Παρασκευή σοκολάτας και η επίδρασή της στην υγεία του ανθρώπου . Πτυχιακή. Αθήνα. Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Αθήνας.
Access scheme: Publicly accessible
License: Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες
URI: http://hdl.handle.net/11400/10529
Appears in Collections:Εργασίες Φοιτητών

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
bourdaki.doc8.69 MBMicrosoft WordView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons