Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11400/4434
Title: Διατροφή και καρκίνος
Nutrition and cancer
Alternative title / Subtitle: ανασκόπηση επιδημιολογικών και κλινικών ερευνών
review of epidemiological studies and clinical trials
Authors: Κόντου, Νίκη
Γεωργίου, Γεωργία
Παναγιωτάκος, Δημοσθένης
Item type: Conference publication
Keywords: Body fat;Physical activity;Σωματικό λίπος;Φυσική δραστηριότητα;Καρκίνος;Διατροφή;Τρόφιμα;Επεξεργασία;Συστάσεις πρόληψης;Cancer;Nutrition;Food;Treatment;Rrevention recommendations
Subjects: Medicine
Internal medicine
Ιατρική
Εσωτερική παθολογία
Issue Date: 21-Jan-2015
Jul-2010
Date of availability: 21-Jan-2015
Publisher: Μαρβάκη, Χριστίνα
Abstract: Στους αιτιολογικούς παράγοντες του καρκίνου περιλαμβάνονται οι διατροφή, η φυσική δραστηριότητα, περιβαλλοντικοί και γενετικοί παράγοντες. Ο καρκίνος αποτελεί την δεύτερη αιτία θανάτου μετά από τα καρδιαγγειακά παγκοσμίως και αναμένεται να αυξηθεί η συνολική του επίπτωση, ενώ το 80% των καρκίνων του πεπτικού, του μαστού και του προστάτη οφείλονται σε κακές διαιτητικές συνήθειες. Πολλές έρευνες γίνονται με σκοπό να συσχετίσουν τη διατροφή στο σύνολό της αλλά και στα επιμέρους συστατικά με την πρόληψη του καρκίνου, χωρίς να έχουν βρεθεί ακόμα πολλά ισχυρά δεδομένα. Σημαντικές συσχετίσεις έχουν βρεθεί για την προστατευτική δράση των φρούτων και λαχανικών με τον καρκίνο παχέος εντέρου, την επιβαρυντική δράση του κόκκινου κρέατος και τον προστατευτικό ρόλο του γάλακτος στον κολοορθικό καρκίνο. Η υψηλή κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με την εμφάνιση καρκίνου στοματικής κοιλότητας και οισοφάγου, ενώ τα πολύ ζεστά ροφήματα πιθανόν να παίζουν κάποιο ρόλο στην εμφάνιση καρκίνου στόματος ή και του γαστρεντερικού. Η υψηλή πρόσληψη λίπους φαίνεται να σχετίζεται με τον καρκίνο του κολοορθικού, ενώ η ζάχαρη και αλάτι ίσως να συνδέονται με τον καρκίνο του στομάχου. Σημαντικό ρόλο πέρα από τη διατροφή έχει βρεθεί ότι παίζουν τόσο η φυσική δραστηριότητα, με ισχυρά ευρήματα ότι προστατεύει από την εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου, αλλά και το ποσοστό σωματικού λίπους αποτελώντας επιβαρυντικό παράγοντα για την εμφάνιση καρκίνου μαστού σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Μελέτες της επίδρασης των μικροθρεπτικών συστατικών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι τα συμπληρώματα διατροφής θα πρέπει να αποφεύγονται και η κάλυψη των αναγκών πρέπει να γίνεται μέσα από μία ισορροπημένη διατροφή.
Description: Ειδικό άρθρο
Language: Greek
Citation: Κόντου, Ν., Γεωργίου, Γ. και Παναγιωτάκος, Δ. (Ιούλιος 2010). Διατροφή και καρκίνος: ανασκόπηση επιδημιολογικών και κλινικών ερευνών. "Το Βήμα του Ασκληπιού". [Online] 9(3): 323-343. Διαθέσιμο από: http://www.vima-asklipiou.gr
Journal: Το Βήμα του Ασκληπιού
Type of Journal: With a review process (peer review)
Access scheme: Publicly accessible
License: Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες
URI: http://hdl.handle.net/11400/4434
Appears in Collections:Τόμος 09, τεύχος 3 (Ιουλ. - Σεπτ. 2010)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
VA_SP_1_09_03_10.pdf313.56 kBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons