Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11400/4770
Title: Winemaking process engineering
Alternative title / Subtitle: on line fermentation monitoring - sensors and equipment
Authors: Νερατζής, Ηλίας Θ.
Ταταρίδης, Παναγιώτης
Σιανούδης, Ιωάννης Α.
Ζιάννη, Χ.
Τέγκου, Ευαγγελία
Item type: Conference publication
Keywords: Sensors;Pressure transmitters;Αισθητήρες;Μεταδότες πίεσης;Online alcoholic fermentation;Process engineering;Mass flowmeters;Online σύνδεση αλκοολικής ζύμωσης;Μηχανική διαδικασία;Μετρητές ροής μάζας
Subjects: Technology
Chemical technology
Τεχνολογία
Χημική τεχνολογία
Issue Date: 26-Jan-2015
2007
Date of availability: 26-Jan-2015
Publisher: Νερατζής, Ηλίας
Σιανούδης, Ιωάννης
Abstract: Η παραγωγή οίνου ελέγχεται με την καταγραφή και ανάλυση μερικών κρίσιμων παραμέτρων. Αυτές οι παράμετροι είναι η συγκέντρωση των ολικών σακχάρων, η συγκέντρωση της αιθανόλης, και η παραγωγή του CO2. Η παραγωγή CO2, εξαρτάται γραμμικά με την ταχύτητα ανάπτυξης των ζυμομυκήτων. Επίσης υπάρχουν και άλλοι παράμετροι οι οποίες ενώ είναι βασικές για την ποιότητα του παραγόμενου οίνου δεν μετρώνται σε καθημερινή βάση. Συμπερασματικά, μια μέθοδος που να μετράει τις παραπάνω αναφερθείσες παραμέτρους on-line είναι χρήσιμη για πολλούς λόγους. Χρειάζεται λιγότερη επέμβαση από ανθρώπινη παρακολούθηση, είναι περισσότερο ακριβής και επίσης βοηθά στην οργάνωση της διαδικασίας. Το παρόν σύστημα χρησιμοποιεί στοιχεία μέτρησης της πίεσης σε συνδυασμό με την μέτρηση του CO2, on-line. Οι μετρήσεις λαμβάνονται ταυτόχρονα και αποθηκεύονται στην περιφερειακή μνήμη ηλεκτρονικού υπολογιστή. Η συσχέτιση των μετρήσεων που λαμβάνονται online συγκρίνονται με αυτές που γίνονται με το χέρι. Το σύστημα έχει δοκιμαστεί για την παραγωγή αιθανόλης και για την παραγωγή λευκού οίνου.
Wine production is directly linked with the monitoring of its production by measuring certain critical fermentation parameters. The critical parameters for the monitoring of the wine production are the total sugars concentration, the ethanol concentration and the CO2 production. The CO2 production is linearly yeast growth associated. There are of course some other parameters which although are important to the quality of produced wine they are not measured on a daily basis. In fact a method for on line measurement of the three mentioned parameters can be helpful in many ways. It is less labour intensive as well as it helps in a more accurate and organised industrial process. The present system is using pressure transducers in combination with the CO2 measurement on line through a mass flow meter. The measurements are taken at the same time and the data are logged in a computer programme. The correlation of the on line measurements are compared to the manually measurements. The system has been tested for the production of ethanol and for the production of white wine. The present work has been based on the use of an external system used for the monitoring and measurement of the density as a result of the pressure difference from the two pressure transducers. As well as the measurement of the CO2 concentration with the use of a CO2 mass flow meter. Both set of measurements were combined in a model developed for this process.
Language: English
Citation: Nerantzis, E.T., Tataridis, P., Sianoudis, I.A., Ziani, X. and Tegou, E. (2007). Winemaking process engineering: on line fermentation monitoring - sensors and equipment. "e-Journal of Science & Technology". [Online] 2(2): 29-35. Available from: http://e-jst.teiath.gr/
Journal: e-Περιοδικό Επιστήμης & Τεχνολογίας
e-Journal of Science & Technology
Type of Journal: With a review process (peer review)
Access scheme: Publicly accessible
License: Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες
URI: http://hdl.handle.net/11400/4770
Appears in Collections:Τόμος 02, τεύχος 2 (2007)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Nerantzis_5.pdf507.58 kBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons