Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11400/501
Title: Αίτια και μηχανισμοί αθλητικών κακώσεων σε αθλητές με αναπηρίες
Causes and mechanisms of athletic injuries in athleteswith disabilities
Authors: Πατατούκας, Δημήτριος Σ.
Αγγελή, Βασιλική
Φαρμακίδης, Α.
Σώρρας, Νικόλαος
Σιούτης, Ιωάννης
Ρούσσος, Νίκος
Φωτάκη, Σοφία Γ.
Item type: Journal article
Keywords: Παραολυμπιονίκες;Έλληνες;Αθλητές με αναπηρίες;Αθλητικές κακώσεις;Προπόνηση;Sports injuries;Disability;Paraplegia;Prevention
Subjects: Ιατρική, Αθλητική
Sports medicine
Issue Date: 1-Jun-2014
Feb-2008
Date of availability: 1-Jun-2014
Publisher: Μωραίτου-Σιδερίδη, Ε. Μ.
Abstract: Οι αθλητές με αναπηρίες είναι αθλητές υψηλού επιπέδου και οι προσπάθειες όλων των επαγγελματιώναποκατάστασης πρέπει να επικεντρώνονται στην πρόληψη των αθλητικών κακώσεων.Σκοπός. Σκοπός της μελέτης αυτής είναι να διερευνήσει τα αίτια και τους μηχανισμούς των αθλητικώνκακώσεων και των νόσων ή/και επιπλοκών σε Έλληνες Παραολυμπιονίκες.Μέθοδος. Κατά την διάρκεια του 2000 Πανελληνίου Πρωταθλήματος Αθλητών με Αναπηρίες 139 αθλητέςαπάντησαν σε ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τις κακώσεις και τις νόσους/επιπλοκές που σχετίζονται με τηνάθληση και τους στοίχισαν τουλάχιστον μία μέρα μακριά από αγώνες και προπόνηση. Τους ζητήθηκε να δώσουνκαι την γνώμη τους και να περιγράψουν τις αιτίες και τους μηχανισμούς των κακώσεων αυτών.Αποτελέσματα. Αναφέρθηκαν 178 κακώσεις από 69 αθλητές. Οι 52 (48.1%) από τις 108 κακώσεις μαλακώνμορίων συνέβησαν λόγω υπέρχρησης, 13 (12%) λόγω έλλειψης διατάσεων και προθέρμανσης, 13 (12%) λόγωάμμεσης σύγκρουσης με ένα άλλο αντικείμενο και 12 (11.1%) λόγω κακής προπόνησης. Πέντε (38.5%) απότα 13 κατάγματα και όλα τα κτυπήματα συνέβησαν λόγω άμμεσης σύγκρουσης με ένα άλλο αντικείμενο. Ταυπόλοιπα (61.5%) κατάγματα έγιναν λόγω πτώσης επί του εδάφους. Τα ακατάλληλα αθλητικά εξαρτήματα ήτανη αιτία για το 50% των φουσκάλων, και η πτώση επί του εδάφους ήταν η αιτία για όλα τα σχισίματα. Όλεςοι ουρολοιμώξεις συνέβησαν λόγω του περιορισμού πρόσληψης υγρών κατά την προπόνηση. Η κολύμβηση σεανοικτή πισίνα και οι ρίψεις το καλοκαίρι ήταν οι αιτίες για τις 3 από τις 4 υπερθερμίες.Συμπέρασμα: Ο καθορισμός των αιτιών και των μηχανισμών των αθλητικών κακώσεων σε παραολυμπιονίκεςθα βοηθήσουν τους επαγγελματίες να τις προλάβουν
Background: Athletes with disabilities are highlyskilled and PRM professionals must focuse on preventionprograms of their injuries.Aims: To investigate risk factors and mechanismsof injuries and illnesses in Greek paralympians.Methods: During the 2000 Panhellenic Championshipfor Athletes with Disabilities, 139 athletes wereinterviewed by medical doctors for sports relatedinjuries and illnesses, that cost them at least oneday off, and to express their own opinion about thecauses of injuries.Results: There were 178 injuries self-reported by69 athletes. Athletes suffered most common by softtissue injuries (60.7%), fractures (7.3%) blisters (6.7%),thermoregulation disorders (5.1%), contusions (4.5%)low back pain (4.5%), ruptures (4%), urinary tractinfections (4%), lacerations (2.2%), pneumonia (0.5%)and pressure sores (0.5%). Athletes reported that 52(48.1%) of the 108 soft tissue injuries occurred asoveruse syndromes, 13 (12%) occurred due to lack ofstretching and warmup period, 13 (12%) due to directcontact with another object, 12 (11.1%) occurred dueto wrong training. Five (38.5%) of the 13 fractures andall contusions occurred in direct contact with anotherobject. The rest (61.5%) fractures occurred in directcontact with the floor. Wrong equipments were thecauses of 50% of the blisters, and fall on the groundwere the main cause of all lacerations. All urinary tractinfections occurred due to limitation of fluid intakeduring the training period. Swimming in open pooland field events during summer accounted for 3 and4 cases of heat stress respectively.Conclusion: Determination of causes and mechanismsof athletic injuries in paralympians will help theprofessional stuff to prevent them.
Language: Greek
English
Journal: Ιατρικά Χρονικά
Medical Annals
Type of Journal: With a review process (peer review)
Access scheme: Publicly accessible
License: Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες
URI: http://hdl.handle.net/11400/501
Appears in Collections:Τόμος ΚΒ', τεύχος 2 (Φεβρ. 2008)



This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons