Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11400/5451
Title: Ο ρόλος της διατροφής στην παρεμπόδιση της οξείδωσης των LDL
The role of nutrition in the prevention of LDL oxidation
Alternative title / Subtitle: μια σύντομη ανασκόπηση
a short-review
Authors: Δελημάρης, Ιωάννης Α.
Item type: Conference publication
Keywords: Lipid peroxidation;Antioxidants;Λιπιδική υπεροξείδωση;Αντιοξειδωτικά;Διατροφή;Nutrition
Subjects: Technology
Chemical technology
Τεχνολογία
Χημική τεχνολογία
Issue Date: 2-Feb-2015
2011
Date of availability: 2-Feb-2015
Publisher: Νερατζής, Ηλίας
Σιανούδης, Ιωάννης
Abstract: Τα αντιοξειδωτικά της διατροφής θεωρείται ότι διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο για τη διατήρηση της εύρυθμης λειτουργίας του ανθρώπινου οργανισμού, ενώ τα τελευταία χρόνια διερευνάται εντατικά η αποτελεσματικότητα της διαιτητικής χορήγησης αντιοξειδωτικών μορίων που εμπεριέχονται στα σωματίδια των λιποπρωτεινών χαμηλής πυκνότητας (LDL) ως παρεμποδιστικοί παράγοντες έναντι της οξείδωσης των LDL. Ωστόσο, παρά τα θετικά αποτελέσματα μελετών που αναφέρονται σε κυτταρο- καλλιέργειες και σε πειραματόζωα, η ευεργετική επίδραση στον άνθρωπο δεν έχει τη θεωρητικά αναμενόμενη βαρύτητα, αφού οι κλινικές τυχαιοποιημένες μελέτες παρουσιάζουν μια λιγότερο ενθαρρυντική εικόνα. Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η διαλεύκανση του ρόλου των αντιοξεδωτικών της διατροφής στην αναστολή της οξείδωσης των LDL, με έμφαση στα αντιοξειδωτικά που φυσιολογικά εντοπίζονται εντός των LDL σωματιδίων.
Νutritional antioxidants are considered to play a key role in maintaining the physiological functions of the human body. In recent years, the effectiveness of antioxidants contained in the low density lipoprotein (LDL) particles as blocking agents against LDL oxidation has been intensively investigated. However, despite the positive results of studies carried out in cell cultures and animals, the theoretically expected beneficial effect on humans has not been established, since randomized population studies showed a less encouraging clinical picture. The purpose of this study is to elucidate the role of nutritional antioxidants in the inhibition of LDL oxidation, with emphasis on antioxidants naturally found in the LDL particles.
Language: Greek
Citation: Δελημάρης, Ι.Α. (2011). Ο ρόλος της διατροφής στην παρεμπόδιση της οξείδωσης των LDL: μια σύντομη ανασκόπηση. "e-Περιοδικό Επιστήμης & Τεχνολογίας". [Online] 6(4): 67-74. Διαθέσιμο από: http://e-jst.teiath.gr/
Journal: e-Περιοδικό Επιστήμης & Τεχνολογίας
e-Journal of Science & Technology
Type of Journal: With a review process (peer review)
Access scheme: Publicly accessible
License: Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες
URI: http://hdl.handle.net/11400/5451
Appears in Collections:Τόμος 06, τεύχος 4 (2011)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Dalimaris_22.pdf242.43 kBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons