Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11400/5573
Title: Η διαχείριση των διατροφικών αναγκών των τουριστών από την τουριστική βιομηχανία
Alternative title / Subtitle: η παράμετρος της θρησκείας
Authors: Μοίρα-Μυλωνοπούλου, Πολυξένη
Μυλωνόπουλος, Δημήτρης
Item type: Conference publication
Keywords: Fasting;Νηστεία;Διατροφή;Nutrition;Θρησκεία;Religion;Τουρισμός και διατροφή;Tourism and nutrition;Τροφή Halal;Halal food;Τροφή Kosher;Kosher food
Subjects: Geography
Tourism
Γεωγραφία
Τουρισμός
Issue Date: 3-Feb-2015
2012
Date of availability: 3-Feb-2015
Publisher: Νερατζής, Ηλίας
Σιανούδης, Ιωάννης
Abstract: Η θρησκεία και ο πολιτισμός θεωρούνται ως σημαντικοί καθοριστικοί παράγοντες που επηρεάζουν την κατανάλωση της τροφής. Ο επισιτιστικός τομέας διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στον τουρισμό και επηρεάζει άμεσα την ικανοποίηση των τουριστών. Οι επιλογές του φαγητού από τους τουρίστες καθορίζονται, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό, από τη θρησκευτική παράμετρο και κατά συνέπεια το φαγητό συνιστά σημαντικό παράγοντα στη διαμόρφωση των κριτηρίων με βάση τα οποία γίνεται η επιλογή του προορισμού. Επομένως είναι αναγκαίο να δοθεί από την τουριστική βιομηχανία η απαραίτητη προσοχή σ’ αυτή τη διάσταση της σχέσης μεταξύ θρησκείας και διατροφής. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία δεν έχει απόλυτα αξιοποιηθεί η παράμετρος αυτή κατά το σχεδιασμό και την προβολή των προορισμών, ώστε να προσελκυθούν τουρίστες από χώρες που έχουν υψηλή καταναλωτική τουριστική δαπάνη και ιδιαίτερες διατροφικές απαιτήσεις σύμφωνα με τη θρησκεία τους. Στην παρούσα μελέτη, παρατίθενται οι διατροφικές ανάγκες των τουριστών ανάλογα με το θρήσκευμα, διερευνάται ο τρόπος ανταπόκρισης των διαφόρων επιχειρήσεων του τουριστικού τομέα στις εξειδικευμένες διατροφικές απαιτήσεις των τουριστών με βάση το θρησκευτικό στοιχείο και διατυπώνονται προτάσεις για την ορθολογικότερη προσαρμογή των τουριστικών επιχειρήσεων των προορισμών με σκοπό την αύξηση της τουριστικής ροής.
Language: Greek
Citation: Μοίρα-Μυλωνοπούλου, Π. και Μυλωνόπουλος, Δ. (2012). Η διαχείριση των διατροφικών αναγκών των τουριστών από την τουριστική βιομηχανία: η παράμετρος της θρησκείας. "e-Journal of Science & Technology". [Online] 7(2): 33-47. Διαθέσιμο από: http://e-jst.teiath.gr/
Journal: e-Περιοδικό Επιστήμης & Τεχνολογίας
e-Journal of Science & Technology
Type of Journal: With a review process (peer review)
Access scheme: Publicly accessible
License: Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες
URI: http://hdl.handle.net/11400/5573
Appears in Collections:Τόμος 07, τεύχος 2 (2012)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Moira_25.pdf593.55 kBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons