Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: http://hdl.handle.net/11400/5645
Τίτλος: Στάσεις και αντιλήψεις του νοσηλευτικού προσωπικού απέναντι στην κακοποίηση των γυναικών στην Κρήτη
Συγγραφείς: Ανδρουλάκη, Ζαχαρούλα
Μερκούρης, Αναστάσιος
Ζηδιανάκης, Ζαχαρίας
Κακαβελάκης, Κυριάκος
Ανδρουλάκης, Εμμανουήλ
Τύπος αντικειμένου: Δημοσίευση σε συνέδριο
Λέξεις-κλειδιά: Family violence;Women;Violence in women;βία;γυναίκες;κακοποίηση
Θέματα: Ιατρική
Νοσηλευτική
Medicine
Nursing
Ημερομηνία Δημοσίευσης: 5-Φεβ-2015
Δεκ-2007
Εκδότης: Εθνικός Σύνδεσμος Νοσηλευτών Ελλάδος
Hellenic National Graduate Nurses Association
Περίληψη: Η βία κατά των γυναικών αποτελεί ένα κοινωνικό φαινόμενο με σημαντικές επιπτώσεις για το θύμα. ΣΚΟΠΟΣ Σκοπός της παρούσας ερευνητικής μελέτης ήταν η διερεύνηση των στάσεων και αντιλήψεων του νοσηλευτικού προσωπικού για το φαινόμενο της κακοποίησης των γυναικών στην Κρήτη. ΥΛΙΚΟ-ΜΕΘΟΔΟΣ Το δείγμα αποτέλεσαν 284 μέλη νοσηλευτικού προσωπικού των νοσοκομείων και κέντρων υγείας της Κρήτης και η συλλογή των δεδομένων έγινε με τη χρήση ειδικού ερωτηματολογίου. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το νοσηλευτικό προσωπικό στη συντριπτική πλειοψηφία αξιολόγησε ως πολύ σημαντική την ψυχολογική επίπτωση στη γυναίκα (81,7%), αν και στο μεγαλύτερο ποσοστό δήλωσαν ότι δεν έχουν χρόνο να ασχοληθούν (63,8%). Επιπρόσθετα, το νοσηλευτικό προσωπικό διατύπωσε την άποψη ότι οι παρεμβάσεις θα πρέπει να επικεντρωθούν στην παροχή νοσηλευτικής φροντίδας (μέση τιμή=4,50±0,89 R=1–5), ενώ ως κύριο εμπόδιο αναγνώρισε το φόβο για αντίποινα από τη μεριά του δράστη (μέση τιμή=4,06±1,20 R=1–5). ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής δείχνουν την αναγκαιότητα ανάπτυξης και εφαρμογής προγραμμάτων εκπαίδευσης και πρωτοκόλλων για την έγκαιρη διάγνωση και διαχείριση των γυναικών που έχουν υποστεί κακοποίηση.
Γλώσσα: Ελληνικά
Βιβλιογραφική αναφορά: Ανδρουλάκη, Ζ., Μερκούρης, Α., Ζηδιανάκης, Ζ.,Κακαβελάκης, Κ. & Ανδρουλάκης, Ε. (2007). Στάσεις και αντιλήψεις του νοσηλευτικού προσωπικού απέναντι στην κακοποίηση των γυναικών στην Κρήτη. “Νοσηλευτική”.46(4)
Περιοδικό: Νοσηλευτική
Hellenic Journal of Nursing
Είδος περιοδικού: Με διαδικασία κρίσης από ομότιμους κριτές (peer review)
Πρόσβαση: 
Άδεια χρήσης: Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες
URI: http://hdl.handle.net/11400/5645
Εμφανίζεται στις συλλογές:Τόμος 46, τεύχος 4 (Οκτ. - Δεκ. 2007)

Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο:
Δεν υπάρχουν αρχεία συσχετισμένα με αυτό το τεκμήριο


Αυτό το τεκμήριο προστατεύεται από άδεια Άδεια Creative Commons Creative Commons