Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11400/6342
Title: Αξιολόγηση βασικών γνώσεων διατροφής σε ειδικευόμενους ιατρούς και νοσηλευτές ενός επαρχιακού πανεπιστημιακού νοσοκομείου
Alternative title / Subtitle: επαγγελματιές υγείας και διατροφή
Authors: Χαρίση, Ευαγγελία
Γκιάλας, Ιωάννης Κ.
Λαμπαδιάρη, Μαρία
Item type: Conference publication
Keywords: Γνώσεις;Διατροφή;Επαγγελματίες υγείας;Knowledge;Nutrition;Health Professionals
Subjects: Nursing
Nutrition
Νοσηλευτική
Διατροφή
Issue Date: 15-Feb-2015
2011
Publisher: Κυρίτση – Κουκουλάρη Ελένη
Abstract: Εισαγωγή: Οι επαγγελματίες υγείας συχνά καλούνται να απαντήσουν σε ερωτήματα ασθενών σχετικά με τη διατροφή και να δώσουν τις κατάλληλες κατευθύνσεις. Σκοπός: Η αξιολόγηση των βασικών διατροφικών γνώσεων ειδικευομένων ιατρών και νοσηλευτών σε ένα Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της περιφέρειας. Υλικό και Μέθοδος: Στη μελέτη συμμετείχαν 101 άτομα, 35 ειδικευόμενοι ιατροί και 66 νοσηλευτές. Διανεμήθηκε ερωτηματολόγιο με 5 ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών. Εφαρμόστηκε η στατιστική δοκιμασία x2. Η στατιστική σημαντικότητα ορίστηκε ως p=0,05. Αποτελέσματα: Η πλειονότητα των ιατρών και των νοσηλευτών δε γνώριζε τα διατροφικά συστατικά που αυξάνουν τα τριγλυκερίδια του αίματος. Το 69,7% των νοσηλευτών γνώριζε με στατιστικά σημαντική διαφορά από τους ιατρούς (57,1%) το βασικό συστατικό του ελαιολάδου (p=0,016), ενώ το 60,0% των ιατρών σε σχέση με το 13,6% των νοσηλευτών γνώριζε με στατιστικά σημαντική διαφορά την επίδραση της κατανάλωσης δύο αβγών ημερησίως στα επίπεδα χοληστερόλης αίματος (p<0,001). Δεν παρατηρήθηκαν στατιστικά σημαντικές διαφορές σε σχέση με την ηλικία των επαγγελματιών υγείας, το φύλο ή τον τομέα εργασίας.Συμπεράσματα: Οι διατροφικές γνώσεις των ειδικευομένων ιατρών και των νοσηλευτών ελέγχονται για την ακρίβειά τους, καθώς παρατηρούνται ελλείμματα σε βασικά διατροφικά ζητήματα.
Description: Είναι τριμηνιαία έκδοση Οκτώβριος-Νοέμβριος-Δεκέμβριος
Είναι ερευνητική εργασία
Language: Greek
Citation: Χαρίση, Ε., Γκέτσιος, Ι. και Λαμπαδιάρη, Μ. (2011) Αξιολόγηση βασικών γνώσεων διατροφής σε ειδικευόμενους ιατρούς και νοσηλευτές ενός επαρχιακού πανεπιστημιακού νοσοκομείου: επαγγελματίες υγείας και διατροφή. Νοσηλευτική. 50(4).
Journal: Νοσηλευτική
Hellenic journal of nursing
Type of Journal: With a review process (peer review)
Access scheme: 
License: Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες
URI: http://hdl.handle.net/11400/6342
Appears in Collections:Τόμος 50, τεύχος 4 (Οκτ. - Δεκ. 2011)

Files in This Item:
There are no files associated with this item.


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons